Sunday, January 2, 2011

Wild boar ragou with pomegranate sauce



Αγριογούρουνο ραγκού με σάλτσα από ρόδια

 



Υλικά :
-        1kg αγριογούρουνο χωρίς κόκαλο


           υλικά για μαρινάρισμα:
-        120 gr καρότα ψιλοκομμένα (3 μέτρια καρότα)
-        60 gr σέλερι ψιλοκομμένο (1 κλωνάρι σέλερι)
-        200 gr ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα (2 μεσαία )
-        8-10 κόκκους πιπέρι κόκκινο           \                     /
-        1-2 φύλλα δάφνης                               \                /
-        2 γαρύφαλλα                                         \           /αυτά τα τυλίγουμε μέσα
-        2 κλωνάρια θυμάρι (2 κ. σούπας)              \     / σε ένα σακουλάκι από τούλι
-        1 κλωνάρι δενδρολίβανο (1 κ. σούπας)          \/
-        1 λίτρο καλό κόκκινο κρασί


ακόμη:
-        1,5 κουτ. σούπας αλεύρι
-        40 ml λάδι (5 κ. σούπας)
-        1 κουτ.σούπας τοματοπολτός
-        250 γρ μανιτάρια
-        20 γρ βούτυρο
-        1 lt έτοιμο ζομό μοσχαρίσιο
-        1 πρέζα ζάχαρη
-        αλάτι πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο


για την σάλτσα:
-        2-3 ρόδια (2 φλιτζάνια καθαρισμένα)
-        ½  φλιτζάνι ζάχαρη
-        2  φύλλα ζελατίνας


Κόβουμε σε μικρά κομμάτια (όχι όπως για τηγανιά αλλά ούτε και μερίδες) το κρέας , το μαρινάρουμε με όλα τα υλικά και το κρασί όλο το βράδυ.


Στραγγίζουμε το ζουμί και το κρατάμε.
Παίρνουμε τα κομμάτια κρέας και τα σκουπίζουμε καλά με χαρτί.
Σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο και σοτάρουμε το κρέας να ροδίσει λίγο, ρίχνουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τα λαχανικά ,τα σοτάρουμε και αυτά ελαφρός.
Βάζουμε τον τοματοπελτέ και ανακατεύουμε  να στεγνώσουν λίγο, προσθέτουμε την ζάχαρη, τα μανιτάρια, την μαρινάδα που κρατήσαμε, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και συμπληρώνουμε με ζωμό να καλύψουμε τα υλικά ( αν χρειάζεται προσθέτουμε ζεστό νερό),βάζουμε ξανά μέσα και το πουγκί μυρωδικών.
Μαγειρεύουμε για  2 ώρες να μαλακώσει καλά το κρέας σε μέτρια φωτιά.
Στραγγίζουμε σε κατσαρόλα την σάλτσα και την βράζουμε να μειωθεί και να δέσει, αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Όταν γίνει ξαναρίχνουμε το κρέας και τα άλλα υλικά αφαιρώντας τα μπαχαρικά  ,την Δάφνη κ.λ.π.
Στο μεταξύ σιγοβράζουμε τα ρόδια με την ζάχαρη μέχρις ότου σχεδόν λιώσουν  , μαλακώνουμε την ζελατίνα σε κρύο νερό και την προσθέτουμε στα ρόδια να διαλυθεί. Σιγοβράζουμε λίγο ακόμη και αφήνουμε να κρυώσει για να πήξει λίγο.
Σερβίρουμε την σάλτσα χλιαρή σε μπολ για να συνοδέψει το ραγκού αγριογούρουνου.
Συνοδεύουμε με ρύζι απλό ή «ανατολίτικο» η και με μια υπέροχη μουσλίν κολοκύθας , την συνταγή θα την βρείτε στο site της κουζίνας της μαμάς, στο λινκ:

http://www.mamakouzina.tv/gr_recipy.asp?rid=505.

No comments:

Post a Comment